Csepel-sziget és a Kis-Duna mente

Ráckeve, ahol érdemes kikötni

A Dunával átkarolt sokszínű táj találkozása e vidék. Ez a sokszínűség nemcsak természeti, hanem történelmi és kulturális értékeket is megjelenít.

A sziget „fővárosa”-ként emlegetett Ráckeve mindössze 47 km-re Budapesttől a középkor legértékesebb műemlékeitől az újkori polgárosodás értékein át napjaink kultúra szeretetét is megmutatja. A város sokrétűségét, a táj változatosságán túl a különböző nemzetiségek és kultúrájuk együttélése is adja.

Ráckeve és térsége természeti és ember alkotta turisztikai attrakcióval bőven rendelkezik. A 47 km hosszú és 3–10 km között változó szélességű Csepel-sziget sok napfényt élvező táj, a víz halban gazdag és fürdésre kiválóan alkalmas. A terület legjelentősebb vonzereje a víz, hisz az összes település a Duna partján, vagy közvetlen közelében található. A Duna, a Ráckevei-Soroksári Dunaág (röviden: RSD), a holtágak és bányatavak mind-mind olyan természeti vonzerők, melyek meghatározóak a térség idegenforgalmában. A Duna főága, más néven a Nagy-Duna, bár fürdőzésre nem alkalmas az erős sodrás miatt, horgászásra, vízi sportok űzésére azonban kitűnő lehetőségeket nyújt.

A Ráckevei Dunaág nyaralás, kikapcsolódás szempontjából ideális hely ugyanis a Duna, a két zsilip (Kvassay és Tassi) miatt mindkét oldalról le van zárva, így állóvíznek is tekinthető.

Számos holtág található a Duna ezen szakaszán, többek között Dömsödön, Makádon és Szigetbecsén. Kiemelendő idegenforgalmi szempontból még néhány természetvédelem alatt álló terület, így a dunavarsányi úszóláp, a szigetszentmártoni láprétek, ahol tarajos gőték és erdei fülesbaglyok találhatók, valamint Szigetszentmiklóson az úszóláp, az orchideák és az értékes madárfauna. Fontos helyi és regionális vonzerőt képviselnek még a Délegyházi bányatavak üdülőterületei is.

Nemcsak a horgászokat, kajak és kenu kedvelőit várják a Kis-Duna érintetlen szigetei, holtágai, tanösvényei hanem azokat is akik kerékpárral vagy akár gyalogosan szeretnének gyönyörködni a táj szépségében. Mindezek mellett kiemelkedő fontosságú a Ráckevén 1973 óta feltörő termálvíz-forrás, melyre élmény- és termálfürdő komplexum épült.

Tourinform Ráckeve – „Ráckeve, ahol érdemes kikötni”
2300 Ráckeve, Eötvös utca 1., Telefon: (06-24) 429-747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – Honlap: www.tourinform.rackeve.hu

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink, együttműködő partnereink

© Heiling Média Kft.